Vad är mjölksyrabakterier?

Mjölksyrabakterier är ett samlingsnamn för mikroorganismer som, när de bryter ner socker, bildar mjölksyra. Mjölksyrabakterier har traditionellt används för att konservera mat såsom surkål och isterband samt i mejeriindustrin för att tillverka yoghurt och fil. De förekommer även naturligt i våra kroppar. Mjölksyrabakterier tillhör vår normala tarmflora, hjälper till att hålla vår mage i balans och skyddar oss mot oönskade bakterier. Eftersom vår mat idag inte innehåller lika mycket mjölksyrabakterier bör vi se till att få i oss dem på annat sätt.

 

Vad är probiotika?

Probiotika definieras som “levande mikroorganismer som när de ges i tillräckliga mängder ger hälsofördelar hos den som intar dem” (WHO 2002).  För att en produkt ska definieras som probiotisk krävs att hälsoeffekter har vistats i kliniska studier. Dessutom måste en probiotisk produkt innehålla samma bakteriestam (eller stammar) och samma dos som den som använts i de kliniska studierna. Probiotika tillsätts bland annat till vissa mejeriprodukter och barnmat men förekommer oftast som kosttillskott.

 

Skillnaden mellan mjölksyrabakterier och probiotika

Det finns många olika mjölksyrabakterier som till exempel Lactobacillus bulgaricus, Bifidobacterium animalis, Streptococcus thermophilus och Lactobacillus reuteri men alla klassas inte som probiotika. Mjölksyrabakterier är indelade i familjer, släkten, arter och stammar. Olika stammar av en bakterie kan ha väldigt olika egenskaper och det är därför de måste särskiljas på stamnivå. Probiotika är ett samlingsnamn för goda bakterier som har visat positiva hälsoeffekter i kliniska studier. De flesta probiotikasorter är mjölksyrabakterier, men inte alla. Även probiotika måste definieras på stamnivå.

 

Olika bakteriestammar ger olika effekt

När man pratar om probiotiska bakterier måste man vara tydlig med vilken stam som avses. Det går inte enbart att säga att produkten innehåller probiotika och inte heller bara att produkten innehåller Lactobacillus reuteri. Det fullständiga namnet krävs, till exempel Lactobacillus reuteri DSM 17938 (Lactobacillus reuteri Protectis), för att hänvisa till dess hälsoeffekter, det vill säga vilken bakterie som avses och vilken effekt man kan förvänta sig.